Hi ha infinitat de monuments desconeguts per a la majoria de valencians i forans de la ciutat de València, bé per falta d'informació o per falta d'interés. Un d'ells és el Palau dels Comtes de Cervelló, situat en l'actual Plaça de Tetuan, enfront del convent de Santo Domingo.
Va ser construït en el segle XVIII pels comtes de Cervelló, que a més eren Senyors d'Orpesa. Hi ha una incomprensible (en l'actualitat) costum en gran part de la península ibèrica de respondre amb modificacions arquitectòniques les modes de cada època. En este cas només la fatxada conserva el seu aspecte original, d'estil neoclàssic, flanquejada per dos torres i amb dos plantes balconades.
Este edifici posseïx una gran importància històrica per a la ciutat, ja que, quan va ser derrocat el Palau Reial en 1810, va passar a convertir-se en la residència oficial dels monarques en les seues visites a València. Per a llavors, el Comte de Cervelló, havia traslladat la seua residència a Madrid i el Palau era de propietat municipal.
Ací va residir el general francés Suchet fins que en 1813 les tropes franceses van ser expulsades de València.
En 1814, va ser rebut en ell Ferran VII, guarnint-se a este efecte amb arcs de triomf, al·legories i retrats del rei. I va ser en este Palau on va firmar el decret que dissolia les Corts i derogava la Constitució de Cadis de 1812.
En 1840 la seua esposa i regent del regne María Cristina va abdicar de la regència a favor del General Esparter i va ser en este Palau on va redactar i va firmar la carta d'abdicació.
Isabel II seria la reina que mes visitaria este Palau i posteriorment l'efímer Rei Amadeu de Savoia, així com els reis Alfons XII i Alfons XIII.
Des que en el 2003 es rehabilitara el Palau de Cervelló, es pot visitar l'Arxiu Històric Municipal de la ciutat, arreplegant importants documents de la història de València. Verb volant Scripta Manent.
Entre els fons que disposa la biblioteca podem trobar el “Llibre dels Furs”, el Llibre del Mustaçaf, el Llibre de “Murs i Valls” o el Llibre del “consolat del Mar” del segle XV. També es troba en exposició la “Taula de Canvis”, homònima de la de Barcelona creada en 1401 i la més antiga d'Espanya.
Sobre la importància històrica d'eixa “Taula de Canvis” cal tindre en compte que en la sitja XV les operacions mercantils tenien un caràcter totalment particular sense intervenció alguna de cap institució municipal, el que ocasionava nombrosos problemes com a fallides dels canvistes, desajustos en el canvi de la moneda, morositat, usura, etc, pel que els magistrats de València van acordar el 15 d'octubre de 1407 sol·licitar al rei d'Aragó Martí I l'Humà, la constitució d'un organisme que posara fi a açò.
La sala on estos tresors es troben exposats, titulada Tresor de la Memòria, ens fa comprendre per què l'Arxiu Històric Municipal és un dels més complets, rics i millor conservats dels arxius municipals d'Europa.
En el pis superior trobarem els salons del palau degudament rehabilitats amb mobiliari d'època ferrandeta i isabelina. Un gran elenc de retrats dels reis de la família Borbó adornen les parets de les sales que giren al voltant d'un pati central. Entre elles Carles IV i María Luisa de Parma de José Vergara i els retrats de Ferran VII, Isabel II i el general Narvaéz de Vicente López entre altres, a més de frescos de R. Orozco i J. Benlliure.
Resulta espectacular la Sala Biblioteca de José Enrique Serrano Morales que va ser donada al municipi de València a la seua mort en 1909, amb la condició que la dita col·lecció no fóra arrancada i que sempre estiguera a disposició i consulta de tots els valencians.
En els anys anteriors a la Guerra Civil, el Palau de Cervelló va ser la seu de la Dreta Regional Valenciana i en 1936 seria seu del Partit Comunista d'Espanya.
Després de la Guerra Civil, el Palau ha arribat a ser Acadèmia d'estudis (Acadèmia Castellano) i inclús pensió (La Basca) que molts valencians recordaran encara.
En 1976 l'edifici va ser declarat Monument Històric Artístic Provincial i és propietat de l'Ajuntament de València.
Molt destacable a més, la sala condicionada en la planta baixa en què ens veiem immersos en una atmosfera artificial que pretén transportar-nos evocadorament a l'època més il·lustre viscuda pel Palau. Guiats entre les ombres per feixos de llum, anem descobrint els moments més importants que entre estos murs van tindre lloc durant el segle XIX.